MASAJIN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

MASAJIN FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ


 1- Kaslar üzerine etkileri:

Kas kuvvetinde ilerleme, esneklik ve uzamasında artışa sebep olur. Gergin ve kısa kaslar masaj ile gevşetilip uzatılabilir. Bu nedenle postür bozukluklarını düzeltmede yararlanılabilir. Kas sitemini geliştirmek için aktif egzersizlerin gerekli olduğu bilinmelidir. Masajın, kasın normal işlevine değerli katkısı olabileceği akılda tutulmalıdır. Uzun süre kullanmamaya bağlı zayıflamış kaslar, masajdan yarar görebilir ve kullanılmadan veya yardımsız bırakıldığı duruma göre, daha çabuk normale döner. Değişmeli olarak her kas lifi üzerine basınç ve dolayısıyla tüm kas ve kas gruplarının beslenmesini arttırır. Bu şekilde kuvvetlenmesini sağlar.

2-Kemik ve eklemler üzerine  etkileri:

Periosta basınç yapılması kemiklerde kan dolaşımını uyarır. Bu kemiğin kendisini ve ayrıca komşu bölgedeki eklemleri de besler. Vücut kaslarına masaj uygulaması dolaylı yolla kemik büyümesini etkileyebilir. Kemik en az basıncı olduğu yönde geliştirmeye meyillidir. Kasların fleksör grubu, kemikler üzerinde en kuvvetli basınç ve kuvveti oluşturur. Gerginlik durumlarında  gevşetmeye yardım için fleksörlere masaj yapılır ve kasların ekstensör grubu masajla uyarılırsa, o zaman kemik gelişmesi düzenli tedaviyle masaj yapılarak etkilenebilir. Hafif dereceli postür deformitelerine özellikle gençlerde yardım edilebilir ve muhtemelen düzeltilebilir.

3- Dolaşım ve lenf sistemi üzerine etkileri

Venlerin çok fazla kapakçık içermesi nedeniyle, yetmezlik veya geri akışı imkansızdır ve venöz kan akışı daima kalbe doğru olmaktadır. Yüzeysel veriler kolayca kalbe iletilir ve bunları boşaltmak için hafif bir basınç yeterlidir. Böylece hafif bir basınç yeterlidir. Böylece hafif yüzeysel eflorajın kan akışını çok kolay etkileyebileceği ve belkide kalbin atışına yardım edeceği görülebilir. Fakat masaj, anterlerdeki veya kalpteki dolaşımı doğrudan etkileyemez. Venlerde kan akışının düzenlenmesi için, diğer masaj tipleri arasına efloraj serpiştirilerek, artık ürünlerin toksinlerin ve karbondioksitin hızlı şekilde taşınması sağlanır. Hızlanmış venoz dolaşım nedeniyle, oksijen ve tüm besinler arterler yoluyla tekrar alınır.

4- Yağ dokusu üzerine etkileri:

Vücudun yağ dokularına masaj yapıldığı zaman meydana gelen etki, varsa bile azdır. Yağ yakılmadan veya metabolize olmadan önce bir kimyasal reaksiyonun yer alması ve belirli enzimlerin bulunması gereklidir. Bununla birlikte aşağıdaki teorilerin hepsi ileri sürülmüştür ve aksini kanıtlayan bilimsel gerçeklere rağmen, yağın masajla yakılabileceğine hala yaygın olarak inanılmaktadır.

Yağ kitlelerine masaj yapıldığı zaman, artmış dolaşıma bağlı olarak yağ dokusunda daha çabuk ısı üretilir. Bu yağ emilimine yardım eder ve bunu yakmak için dokuların metabolizmasını artırır. Ayrıca yağ globüllerinin masajla serbestleşebildiğine ve lanfatik sisteme emilim için daha geniş bir alana yayılabildiği düşünülmektedir.

Yağ dokusu yoğun olan bölgeler yumuşatılabilir ve masaj, zayıflama rejimi ve kilo vermeye yönelik egzersizlere birleştirildiği zaman etkisi büyük oranda artırılacaktır. Eğer diyet ve egzersiz olmadan masaj, lokal bölgelerde yağ dokusunu yakarsa, yağ dokusu tamamen yer değiştirecek  ve vücudun başka bir yerinde birikecektir. Masaj, doku sıvılarını itmede ve yağ globüllerinin sebep olduğu ödemi azaltmada yardım edebilir. Yine, vücutta metabolizmayı hızlandırdığı için yağ dokusunun daha kolay emilimini sağlar. Kilo vermek için masajın, diyet ve egzersizle birlikte olması en ideal birleşimidir.

5-Sinirler üzerine etkileri

Kuvvetli masaj manipülasyonları, yani vibrasyonlar, friksiyonlar ve perküsyon, genel olarak vücut sinirleri üzerinde uyarıcı ve zindelik verici bir etkiye sahiptir. Sinirler üzerine uyarımları engellemeye yeterli basınç, bir sakinleşme etkisine sahip olabilir ve ağrıyı geçici olarak azaltır. Ağrıyı geçirmek için ağrılı bir noktaya bastırmak doğal bir içgüdüdür. El kenarıyla vurma gibi perküsyon manevraları, refleks bir etkiye sahipti ve dolayısıyla bu şekilde mekanik olarak uyarıldıkları için, vücuttaki birçok dokuların ve organların daha etkili işlev görmeleri için yapılabilir. Örneğin midenin salgı sinirleri uyarılırsa mide, sindirime yardım eden daha fazla sindirim sıvısı üretecektir. Masajın başka etkisi, tüm vücut için veya lokal sinir sistemin gevşemesini sağlayan sakinleştirmedir. Yavaş ritmik manipülasyonlar, sinirlerin bu hafif uyarıma refleks olarak cevap vermesine yol açarak uyku oluşturulabilir. Baş, boyun, omuzlar ve sırta masaj gevşetici olabilir. Masaj yorgun olan sinirleri yeniden canlandırıp, onlara hayat verebilir. Aynı şekilde, az önce bahsedildiği gibi baş ve sırta kuvvetli masaj yapılması merkezi sinir sistemini uyaracaktır.

6-Abdominal organlar üzerine etkileri

Sindirim sistemi üzerin de yoğurma tekniği istemsiz kasları etkiler ve peristalsis denilen bağırsak hareketlerini uyarır. Peristaltik hareket mide duvarı, ince bağırsak ve kolon ( kalın bağırsak ) üzerine uygulanan basınçla artar. Manipülasyonlar çabuk şekilde gerçekleştirilirse, o zaman karın duvarı kaslarının uyanmasıyla sonuçlanır. Bu bölgenin dolaşımı da artırılır.

Titreme ve el kenarıyla vurma, bu organlarda canlılık ve fonksiyonları artırmak için kullanılır. perküsyon ve vibrasyon tekniği ile bunları uyararak daha fazla sekresyon oluşturur ve sindirim kolaylaştırılır. Vibrasayonlar gaz birikimi ve intestinal spazmı olduğunda yapılırsa sindirim kanalı sinirlerini sakinleştirir ve rahatlatır.

Mardin Masaj Salonu Royal Spa Merkezimiz müşteri memnuniyetine önem vermektedir. Tüm masaj ve bakım hizmetlerinde sizlere aynı değeri, kaliteyi sağlamaktayız. Siz de Mardin Masaj Salonu Royal Spa Merkezimizin bu ve bunun gibi hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız, hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak ve Mardin Masaj Salonu Royal Spa'dan randevu ayarlamak için iletişim sayfamızda yer alan numaralarımızdan bizimle irtibat sağlayabilirsiniz.

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok!Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcalarla paylaşabilirsiniz..

Yorum Yaz